Čerstvým majitelem dvou michelinských hvězd je restaurace Papilio z Vysokého Újezdu na Berounsku. Dalších osm restaurací má jednu hvězdu. Pět z nich z Prahy, tři další jsou z Olomouce, Zlína a jihomoravského Hlohovce. V současnosti byly v Česku dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou - pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise.
Celkem 18 restaurací získalo titul Bib Gourmand, které podle organizátorů znamená vynikající jídlo za rozumnou cenu. V seznamu michelinského průvodce je ode dneška už 52 restaurací z Česka, poprvé se
hodnotily i restaurace mimo Prahu.
Michelinská hvězda je pro restauratéry prestižním oceněním. Průvodce nyní pokrývá více než 30 zemí a dosáhl prodeje více než 30 milionů výtisků.
"Je to něco neuvěřitelného pro mě. Je to něco, o čem celý život člověk sní a teď, když to je, tak tomu nemůžu uvěřit. Takže je to nádhera. Je to jako kdych byl v nějakém snu. Pracujeme s nejlepším týmem. Lidé, které jsem si vybral a kteří se mnou pracují, tak to jsou špičky v oboru. Kuchař je vždycky stejně dobrý, jako je jeho vlastní tým a lidi, kteří to dělají s vámi," řekl po vyhlášení držitele dvou hvězd šéfkuchař restaurace Papilio Jan Knedla. Má i bohaté zkušenosti s michelinskými restauracemi v zahraničí.
Dosud lidé z michelinského průvodce hodnotili jen podniky v Praze, letos poprvé se vydali i do českých krajů. Umožnila to spolupráce Michelin Guide a agentury CzechTourism. Podle ředitele agentury Františka Reismüllera michelinský průvodce pro Česko konečně zviditelní všechny regiony. Jak řekl, věří, že se gastronomie stane motivátorem cesty do Česka. Mezinárodní ředitel Michelin Guide Gwendal Poullennec potvrdil, že podle zkušenosti komisařů průvodce se opravdu vyplatí do Česka za gastronomií přijet.